Solceller ger dig energi

Solceller är en finurlig uppfinning för att skaffa energi. Den syftar till att du så att säga ska kunna fånga lite av energin som solens strålar sänder ut.

Tänk dig att solen som brinner så långt bort i universum har en förmåga att nå oss ända hit. Ljuset tar lite tid på sig att färdas men när det når jorden är det fortfarande starkt. Det är uppfyllt av energi och det är denna energi som en liten solcell har till uppgift att fånga in och omvandla till el.

Det unika med solceller är att de kan fånga och så att säga generera el direkt. Det krävs varken någon generator eller annan konstruktion som snurrar för att solens ljus ska förvandlas till ren elkraft. Solceller är alltså i sig en rent förbluffande liten uppfinning som dessutom hämtar el från en mer eller mindre outtömlig källa.

Hur fungerar det då med solceller?

Att producera el med hjälp av solceller kan ske på lite olika sätt men det handlar egentligen om att ta vara på den spänning som uppstår mellan fram och baksidan på ett halvledande material. När solen lyser på materialet aktiveras en spänning mellan den sidan som det lyser på och den andra.

Detta händer när man har använt ett litet tunt halvledarmaterial som den stora beståndsdelen. Oftast är det kisel man använder sig av när man bygger solceller. Detta material har förmågan att omvandla de strålar som solen sänder ut och göra om dem till el.

Få hjälp med solceller genom att besöka https://solarinvest.se/.